Top 50 SEO Interview Questions and Answers in 2022

Top 50 SEO Interview Questions and Answers in 2022

Seo interview questions and answers

Are you a job seeker who is looking for SEO interview questions to crack the interview? You can also be an employer who is searching for SEO interview questions to ask from the candidate. Whatever your reason is, In this article, you will find a list of the top 100 SEO interview questions with answers.

SEO plays a very important role in digital marketing. Every brand wants its product or services to be visible on search engines like Google & Bing. The demand for SEOs is increasing day by day. If you want to get a job in this industry then prepare our given 100 SEO interview questions & you will be selected.

For more, you can join our digital marketing course where we teach the important aspect of SEO and also help students with interview preparation.

We have divided our SEO interview questions into three categories mentioned below.

  1. Fresher SEO Interview Questions and Answers
  2. Intermediate SEO Interview Questions and Answers
  3. Advance SEO Interview Questions and Answers

SEO Interview Questions & Answers

These are some fresher-level SEO interview questions that employers might ask you during the interview. We have also mentioned answers to questions so that you can get selected for the interview.

Question 1. What Do You Understand by SEO?

Answer: SEO stands for search engine optimization. It is the process of increasing the position of a website on Google. A higher position on Google leads to more traffic and more traffic leads to more conversions. SEO is an organic way to get visitors without spending money.

Question 2. What is the Full Form of SEO?

Answer: SEO stands for search engine optimization. Sometimes, it is also called as Search engine optimizer.

Question 3. What are Search Engines?

Answer: A search engine is a software that crawls the world wide web and indexes useful pages. When someone searches for a query, search engines give results from their database. Google is the most popular & biggest search engine in the world. This question can also be asked in Google ads interview.

Question 4. What are the Types of SEO?

Answer: SEO is divided into many types like local SEO, international SEO, white hat, and black hat SEO but the three most important types of SEO are,

  1. On page SEO
  2. Off-page SEO
  3. Technical SEO

When the interviewer asks this question, first you need to tell about these three types then tell about other types like local SEO, international SEO, etc.

Question 5. What is a Keyword?

Answer: Keywords are basically words that people type on Google search. Keywords play a very important role in doing On page SEO of a website. When someone searches for a keyword on Google if your website includes that keyword then the chances of getting traffic from Google increase.

Question 6. What are the Types of Keywords? Explain with Examples.

Answer: There are mainly 2 types of keywords in SEO,

  1. Focus Keyword – This is the primary keyword. Generally, it has a higher search volume than other keywords. (for example – best SEO tools)
  2. Family Keyword – Family keywords are also known as LSI (Latent Semantic Index) keywords. These keywords are similar to the focus keyword and they have low search volume than the focus keyword. (for example – best free SEO tools, best SEO tools for beginners, SEO tools for experts)

Question 7. What is the full form of SERP?

Answer: SERP stands for search engine result pages.

Question 8. What is the Importance of SEO?

Answer: Here are the three reasons why SEO is important for every business,

  • SEO helps in getting free traffic from Google.
  • It builds credibility among customers.
  • The majority of people trust organic results more than paid results.

Question 9. What are Organic Results?

Answer: Organic results are those results that Google shows on search engine result pages. When you type something on Google you get results. Sometimes you can also see ads that are marked as sponsored. Other than these sponsored ads, all are organic results.

Question 10. What are Backlinks?

Answer: Backlinks are those links that your website gets from other websites. Backlinks are one of the important ranking factors of the Google Algorithm.

Question 11. What are the Major Ranking Factors on Google?

Answer: Google has more than 200 ranking factors. The major ranking factors on Google are,

  • Site speed
  • Mobile SEO optimized or Mobile friendly
  • Unique & High-Quality Content
  • Secure website with SSL
  • Links

Question 12. Difference Between No Follow & Do Follow Link?

Answer: No follow link passes no link juice whereas do follow passes link juice. For example, if you have got a no follow link from a website, it will not help you rank higher whereas if you got a do follow link, it will help you in ranking. This is the difference between a No follow & Do follow the link.

Question 13. What is Link Juice?

Answer: Link juice is a term used for the amount of power a link passes to another website. Many people also call it Backlink/link authority.

Question 14. Explain the Heading Structure on a Page?

Answer: The heading structure on a page is as follows, H1>H2>H3>H4>H5>H6. There can be only H1 on a page. You can have multiple H2, H3, and H4 headings but H1 should be only 1.

Question 15. What Do You Understand by Keyword Density?

Answer: Keyword density is the number of times a keyword should appear on your page. The ideal keyword density is 1% to 2%.

Question 16. What is a Sitemap and Why It’s Important?

Answer: A sitemap is an XML file that helps search engines in finding & crawling new URLs of a website. Without a sitemap, it would be difficult for search engines to find new web pages on your website so that’s why it’s important to have a sitemap.

Question 17. What is crawling?

Answer: Crawling is the process in which bots (spiders) discover & crawl the whole web. They find new pages by following links from the other pages.

Question 18. What is Indexing?

Answer: When a crawler(spider/bot) visits a website if it found that page valuable or unique then it will store that content in its database. This is known as Indexing.

Question 19. What is Meta Title?

Answer: The meta title is the title that shows in SERP. You can add meta titles by using SEO plugins like Yoast and Rankmath.

Question 20. Name the Most Popular SEO Plugins in the World.

Answer: Yoast SEO and RankMath are the two most popular WordPress SEO plugins in the world.

Question 21. What is the ideal length of the Meta Title and Meta Description?

Answer: Google shows 580px of meta title and 990px of meta desc on both mobile & desktop. There is no word or character count in meta tags. It shows according to pixel size.

Question 22. What is Rankmath?

Answer: Rankmath is a machine learning algorithm that understands the meaning of search queries and gives relevant results. There are millions of unique searches every month which has never been done before. Google finds the relevant answer to these queries by analyzing its past results. For a detailed answer, read the Backlinko Guide.

Question 23. What is the Difference Between a 301 and 302 Redirect?

Answer: 301 redirect means a URL is permanently moved to a new location and 302 means it is temporarily moved.

Question 24. Which Redirect Passes Link Juice 301 or 302?

Answer: 301 redirects are permanent redirects that’s why they pass the link juice. 301 redirect also has a major impact on the ranking of a website.

Question 25. What is Local SEO?

Answer: Local SEO is the process of ranking a website in a local region. Google Business Profile plays an important role in Local SEO. NAP i.e. name, address, and phone number are the ranking factors for local SEO. You need to have the correct NAP everywhere to get a higher ranking.

Question 26. Which are the Best Keyword Research Tools in the Market?

Answer: SEMrush, Keyword.io, and Ahrefs Keyword Explorer are some popular keyword research tools in the market. SEMrush is known as the best keyword tool due to its extra added features and simple interface.

Question 27. What is Keyword Difficulty?

Answer: Keyword difficulty is a tool metric that shows how difficult is to rank on the first page of Google on a given keyword. Generally, tools show metrics between 0 to 100. The higher the metrics, the more it is difficult to rank for a keyword.

Question 28. What is Black Hat SEO?

Answer: It is an unethical SEO practice where people break the search engine guidelines and do unethical activities to rank their websites on Google. Link spamming, creating doorway pages, and hidden text are some popular Black Hat SEO practices.

Question 29. What is the Importance of Backlinks in SEO?

Answer: Backlinks are still one of the most important ranking factors of Google. If anyone wants to rank their website in Google then they need links. No website can rank in search engines without links. According to Google, your links should be natural coming from ethical sources and which also benefits your blog readers. This is the importance of backlinks in SEO.

Question 30. Should You Buy Backlinks?

Answer: This is a common SEO interview question interviewer asks to confuse the candidate. Give the answer what we are telling you.

According to Google buying backlinks is an unethical activity and it is against Google webmaster guidelines. If Google caught you buying backlinks then you might get a penalty from Google.

Question 31. What is Keyword Stuffing?

Answer: Using keywords unnecessarily on a webpage is known as keyword stuffing. Many SEOs still believe in keyword density that’s why they put keywords unnecessarily which is not a good SEO practice at all.

Question 32. What is Google Search Console?

Answer: Google Search Console is a free tool by Google that tells the overall website’s health and performance. It shows the number of clicks, impressions, CTR, and average position of a webpage. You can also take an idea of the top performing pages and keywords. Google search console is the best free tool for SEOs available online.

Question 33. What is the Difference Between Google Search Console & Google Analytics?

Answer: Google Search Console is used to track the performance of the website. Google Analytics is used to track user behavior on the website. Generally, SEOs use a search console, and Paid ads specialists use Google Analytics.

Question 34. What is Image Optimization?

Answer: Optimizing images that search engines can understand is known as image optimization. The main activity involved in image optimization is using keyword-focused alt texts.

Question 35. What is the Exact Match Domain?

Answer: This is a common SEO interview question. Exact match domains are those domain names that involve the use of the main keyword. For example, if your focus keyword is “best dog food”. The exact match domain will be bestdogfood.com.

Question 36. Does EMD or Exact Match Domain Helps in SEO?

Answer: According to Google, EMD not helps in SEO. But many reports say it has some impact on SEO. Ranking an exact match domain website can be much easier than a general website. So yes, EMD helps in SEO.

Question 37. What Type of Backlinks are Best for SEO?

Answer: Contextual backlinks are the best type of backlinks for SEO. According to some top SEO professionals, links coming from the content of a webpage are more beneficial than comments or UGC links. These links look more natural to Google.

Question 38. What is Guest Posting?

Answer: Guest Posting is the process of posting articles on Someone else website with the intention to get backlinks and organic traffic.

Question 39. What is Local SEO Ranking Factors?

Answer: According to Google, – Prominence, Relevance, and Distance are the top three ranking factors for Local SEO. Having the same name, address, and phone number everywhere can also boost the local ranking.

Question 40. Explain the Difference Between White Hat, Black Hat, and Grey Hat SEO.

Answer: White hat SEO means doing SEO by following Google’s webmaster guidelines. Black hat SEO is the opposite, breaking Google’s guidelines to get a higher ranking in Google. Whereas Grey Hat SEO is, following those practices which are not strictly against Google’s Guidelines.

Question 41. How to Grow the Organic Traffic of a Website?

Answer: Here are the steps you must follow to increase the organic traffic of a website.

  1. Do keyword research and plan content for the website.
  2. Start publishing content.
  3. Create backlinks for the performing pages. This is how we can grow the organic traffic of any website.

Question 42. What are Impressions, Clicks, CTR, and Average Position in Google Search Console?

Answer: Check the table below to know the answer of this SEO interview question.

ClicksImpressionsCTRAverage Position
Number of times people click on the webpageNumber of eyeballs a webpage getsClicks/Impresssion=CTRAverage position of any webpage.

Question 43. What is the Full Form of TLD?

Answer: TLD stands for the top level domain.

Question 44. What is the Difference Between Organic Results and Paid Results?

Answer: It is one of the common SEO interview questions. The answer to this question is given below.

Organic Results: Those results which Google shows based on its search engine algorithms. Google don’t charge money for it.

Paid Results: Advertisers pay money to Google to show these results that’s why they are known as paid results.

Question 45. What is a Robots.txt File?

Answer: It is a Txt file that is uploaded to the root directory of a website. It helps in giving instructions to search engines like crawling, indexing, etc.

Question 46. What is Anchor Text?

Answer: An anchor text is text on which the link is placed. It is clickable text.

Question 47. How Do You Judge an SEO Campaign Success?

Answer: Every company has a goal before they start an SEO campaign. These goals are also known as KPIs. If the goal is met then it is SEO campaign success. If the goal didn’t meet then it is a failure.

Question 48. What is Off Page SEO?

Answer: The interviewer might ask this question to check the basic knowledge of the candidate.

All those activities which are done outside of a website come under off-page SEO. Linkbuilding is an integral part of this. Many external factors affect the ranking of a website. When we work on those external factors, we call it off-page SEO.

Question 49. What is On-Page SEO?

Answer: There are various activities involved in ranking a page on Google. Those activities which are implemented on websites like optimizing headlines, titles, content, and descriptions come under On-Page SEO.

Question 50. What is Domain Authority?

Answer: Domain authority is a metric by Moz (SEO tool company) which tells the authority score of every website. According to Moz, a high authority score means a higher chance of ranking in SERP.

Conclusion

So here we end our list of 50 SEO interview questions and answers. You must read all these questions before going for the SEO interview. The majority of the questions are covered here. If you read all of these SEO interview questions then you can definitely crack the interview.