Top 51 Google Ads Interview Questions and Answers for 2024

Top 30 Google Ads Interview Questions and Answers for 2023

If you want to crack the Google ads interview, study these questions. We have created a comprehensive list of 30 Google ads interview questions and answers. If you study them well, then there is a very high chance that you will be selected.

There is a high demand for good PPC professionals in the market. If you have samples of your prior work experience, you can also take that with you. This will boost your resume & differentiate you from other candidates.

Google ads are an integral part of digital marketing. To become a master at Google ads, you can check out our 4-month digital marketing course in Jaipur. We also prepare students to face Google ads interview questions.

According to a report by NDTV, in the financial year 2022, Google India record an increment of more than 79% in advertising sales from Google Ads. Because of this, many businesses are opting for Google ads as their advertising platform, which is the reason for the high demand for PPC or Google Ads Specialists.


Basic Google Adwords Interview Questions and Answers

Here is the list of the top 20 Google ads interview questions with answers. Read all the questions and our best wishes are with you. You will be definitely selected for the job at a good package.

Question 1. What Do You Understand by Google ads?

Answer: Google ads is an advertising platform where advertisers come and invest money in expectation of the best results. Previously it was known as Google Adwords but in 2019, the name changed to Google Ads.

Question 2. How to Start an Advertising Campaign on Google Ads?

Answer: Starting an ad campaign on Google is not a big task. First, create your account on Ads.google.com. Second, select the time zone & currency then recharge your account.

The minimum balance is 500 INR and you are ready to start an ad campaign. Nowadays, Google is also providing ad credit up to 20,000 INR so it is getting easier for new people to enter.

Question 3. What Do You Understand by Quality Score?

Answer: Quality score is a metric provided by Google to understand how well your ad copy & landing page compared to competitors. It is measured on a scale of 0-10. The higher quality score means low ad cost and higher ROI.

Question 4. How Can You Increase the Quality Score of an Ad Campaign?

Answer: This is one of the common Google ads interview questions.

By improving the relevance of the landing page and ad copy, you can increase the quality score. There should be similar phrases in the landing page and ad copy. This is how you can increase the quality score of an ad campaign.

Question 5. What is Google Ads Preview & Diagnosis Tool?

Answer: This is one of the rarest Google ads interview questions. Generally, these kinds of questions are asked for the senior-level job position.

Google ads preview & diagnosis tool helps in checking the running search campaigns. This gives a demo preview of SERP in the tool. Checking live ads can affect the performance of ads that’s why Google has created this tool.


Google Ads Interview Questions and Answers for Freshers Level Job

The above questions are for the general public who knows little thing about Google ads. If you are someone who has some experience in running & managing Google ads then the below questions are for you.

Question 6. What is ROAS and How to Improve It?

Answer: ROAS stands for Return on Ad spend. You can increase the ROAS by improving the ad copy, pricing, and landing page. Sometimes few changes in pricing can boost your ROAS. It is all try & test. You need to test different strategies and then one will work for you.

Question 7. What Are Dynamic Search Ads?

Answer: Dynamic search ads are automatic ads that take a page from the website and turn it into an ad. For example, if someone searching for “places to visit in India”. If your website has a page related to places to visit in India then Google will automatically use the title & desc. of the page and create an ad.

Dynamic ads can save a lot of time but you need to be careful with the ad copy. Google directly takes titles & desc from your landing page so be careful while creating titles & desc for your landing pages.

Question 8. What is PPC Advertising?

Answer: PPC also known as Pay per click advertising is a type of advertising where advertisers pay when someone clicks on the ad. It comes under performance marketing.

Question 9. Which is Better Google or Facebook Ads?

Answer: Both are different platforms so there is no comparison between Google or Facebook ads. Google ads are more like pull marketing and Facebook ads are like push marketing.

Question 10. How Much Money is Required to Start a Google Search Ad Campaign?

Answer: The minimum balance in your ad account must be min. 500 INR. If you have this money, you can start any ad campaign.

There is no specific budget limit by Google. You can set your own per-day ad budget as per your choice.

Question 11. What is Remarketing?

Answer: Remarketing is a type of advertising where you only target those people who have a prior interaction with you. For example, you are targeting those people who have visited the homepage of your website. This is a commonly asked Google ads interview question so prepare it well.

Question 12. Explain the Types of Google Ads.

Answer: There are 8 types of Google ads. You can use the ad type as per your needs. For example, if you want to promote an app using Google ads, you can go with the Google App ad type.

  1. Search
  2. Display
  3. Video
  4. Shopping
  5. App
  6. Smart
  7. Local
  8. Discovery

Question 13. What are the Bidding Options Available in Google Ads?

Answer: There are mainly three types of bidding options available on Google.

  • Smart Bidding
  • Manual Bidding
  • Automated Bidding

Question 14. What is the Difference Between CPV, CPM, and CPC?

Answer: This is amongst the common Google ads interview questions.

CPVCPMCPC
– It stands for cost per view.– It stands for cost per thousand impressions.– It stands for cost per click.
– You pay when someone views your ad.– Pay on every thousand impressions.– Pay when someone clicks on your ads.

Question 15. Explain the Keyword Match Types in Google Search Ads.

Here are the three main keyword match types in Google search ads.

  • Phrase match
  • Broad Match
  • Exact Match

Question 16. What Do You Understand by Ad Rotation?

Answer: When you have more than one ad in an ad group. You can rotate the ad per your choice. More than one ad will not be visible of a single ad group. There are 2 options available in ad rotation.

  • Optimize – Google will show the ads which has can perform better.
  • Do not optimize – Google will show for an indefinite amount of time. This is not recommended for all advertisers.

Question 17. What are the Benefits of Advertising On a Competitor’s Brand Name?

Answer: There are many advantages of advertising on a competitor’s brand name. A few are mentioned below.

  • Attract your competitor’s loyal audience by giving them a better offer.
  • Most of the time, it can be cheaper because nobody is running ads on your competitor’s brand name.

Question 18. What is the Difference Between Google Ads and Google Adsense?

Answer: Many people are confused between both of these terms so it can be a good Google ads interview question.

Google Ads is a service that allows advertisers to show ads to potential customers.

Google Adsense is a service that allows website & YouTube channel owners to monetize by selling ad space.

Question 19. How to Increase the Conversion Rate in Google Ads?

This is the problem of every PPC ad specialist so you will definitely face this question in your Google ads interview.

Many times you are getting good traffic on your website but no conversion. This happens to many people. Here are the things which you can do to improve the conversion rate,

  • Improve the Call to action on your website.
  • Use negative keywords.
  • Use the Google ad conversion tracking tool to track the conversions.

Question 20. How to Change Time Zone & Currency After Creating Google Ads Account?

Answer: There is no option to change the time zone & currency after creating a Google ads account.

Question 21. Why is PPC a vital part of online advertising?

Answer: PPC is vital to online advertising as it enables marketers to engage directly with their desired audience, only paying when their ads are clicked. In Addition, it provides a way to track the effectiveness of our campaigns.

Question 22. How is the Return on Ad Spend (ROAS) calculated?

Answer: ROAS is calculated by dividing the revenue earned from advertising campaigns by the total cost of running those campaigns.

Question 23. What is the actual cost per click?

Answer: The actual cost per click (CPC) is the cost an advertiser pays when a person clicks on their online advertisement. The exact price depends on factors like the advertising platform, competition and the chosen targeting options.

Question 24. What is Quality Score?

Answer: The quality score of an ad on Google is determined by the keywords used and the design of the PPC ad. This rating considers several factors, including keyword relevance, ad text relevance and the quality of the landing page.

Question 25. How does Quality Score affect ad position and CPC?

Answer: Quality score is directly related to the ad position. Ad copy with higher quality scores tends to rank higher and have lower CPC. Whereas ad copy with a lower quality score appears in the lower position and has a higher CPC.

Question 26. What is the limit of characters used in a PPC Ad?

Answer: PPC ads usually have a maximum of 30 characters for the headline and 90 characters for the description.

Question 27. What are Invalid Clicks, and how does Google determine them?

Answer: Invalid clicks are those that Google considers fake or illegitimate regarding ads. Google uses automated systems and algorithms to analyze click patterns and other factors to detect and filter out invalid clicks.

Question 28. What are the two most important factors that determine ad position?

Answer: The two most important factors determining ad position are bid amount and ad quality/relevance.

Question 29. What is Google ad API?

Answer: The Google Ads API is a tool offered by Google that allows developers to interact with the Google Ads platform using code. It empowers developers to build, control and enhance Google Ads campaigns, ad groups, ads, keywords and other elements through their applications.

Question 30. How can you track conversions in Google AdWords?

Answer: You can set up conversion tracking in Google AdWords by adding a unique tracking code to the specific web pages of your website that represent a successful conversion.
This code tracks when customers perform specified actions, like completing a purchase or submitting a form, enabling you to gauge and improve your advertising campaigns using conversion data.

21 Google Ads Interview Questions for Expert Level Job

Below given 10 Google ad interview questions are for expert-level job profiles. If you are applying for a team lead or senior-level position, you must prepare these questions.

Question 31. What is the Character Limit in Google Search Ads?

Answer: A Google Search ad is made up of three things – URL, Headline, and description. The character limit of all these is given below.

  • Headline 1: 30 characters
  • Headline 2: 30 characters
  • Headline 3: 30 characters
  • Description 1: 90 characters
  • Description 2: 90 characters

Question 32. How to Check the Success of any Google Ad Campaign?

Answer: This is a commonly asked Google ads interview question. Give an answer to this question like this.

Every marketer has a goal before running any campaign. If those goals are met that means it’s a success of Google ads campaign. You can set cost per conversion, ROAS, etc as your key performance indicators. One simple way to check the success of any campaign is by checking the ROI. Everyone wants a good return on their investment. If the ROI is high, it means success.

Question 33. How to increase the Click-through Rate (CTR)?

Answer: The easiest way to increase CTR is by making your call to action more attractive. If your call to action (CTA) is compelling then you can increase your CTR.

Question 34. How to Check Your Running Search Ads without Affecting their Performance?

Answer: You can use Google Ads Preview & Diagnosis tool to check the running ads. This will not affect the performance of your campaign.

Question 35. How to Check Your Competitor’s Ads?

Answer: You can use tools like SpyFu to check the competitor’s ads. Tools like Ahrefs, and SEMrush also provide paid search data. You can check their performance, keywords, and budget-related data there.

Question 36. Is Google Ads Only for Big Brands?

Answer: Every business can use Google ads for its growth. Small businesses can start with small budgets and big brands can go with big budgets. The goals of both types of businesses might be different but Google ads can help them.

Question 37. What are Ad Extensions?

Answer: Ad extensions are extra links that Google shows with ads. Some common ad extensions are location, site link, products, etc.

Question 38. How Many Campaigns You can Run in Google Ads?

Answer: You can manage 10,000 active or paused campaigns in a Google ads account.

Question 39. What is the Difference Between Managed & Automatic Placements?

Answer: In managed placement, the advertiser gets the opportunity to select the platform where they want to display ads.

In automatic placement, Google automatically shows ads at those places where there are high chances of conversion.

Question 40. What are the Common Things an Advertiser Should Always Remember While Creating a Campaign?

Answer: An advertiser should always focus on 2 things. The first is ad copy and the second is the landing page. Your ad is like an invitation. Your landing page helps customers in their buying decision.

  • Strategically include CTR in the ads.
  • Cover the pain points of customers.
  • Show a sense of urgency & scarcity to close the sale.

Question 41. How can you track conversions in Google AdWords?

Answer: You can set up conversion tracking in Google AdWords by adding a unique tracking code to the specific web pages of your website that represent a successful conversion.
This code tracks when customers perform specified actions, like completing a purchase or submitting a form, enabling you to gauge and improve your advertising campaigns using conversion data.

Question 42. What is the character limit of a destination URL?

Answer: A destination URL’s character limit usually is 2,048 characters, while some browsers may have lower limits.

Question 43. What is Phrase Match?

Answer: Phrase match is a helpful feature in online advertising that enables ads to appear when a search query contains the exact phrase or a similar variation. This function allows advertisers to target specific keywords while allowing some flexibility in user search terms.

Question 44. What is frequency capping in AdWords?

Answer: Frequency capping limits the number of times a particular ad is shown to a user within a specific timeframe. This helps manage the frequency of ad impressions, preventing overexposure and ensuring the best possible ad performance.

Question 45. What are Performance Max Campaigns?

Answer: Performance Max campaigns are a type of Google Ads campaign that allows advertisers to optimize their advertising campaign for various Google networks and channels, such as Search, Display, YouTube, and Discover.

Question 46. Name some of the benefits of Dynamic Search Ads.

Answer: Dynamic Search Ads are a type of Google Ads campaign that dynamically generates ads based on a website’s content.
Benefits of Dynamic Search Ads are:

  • Dynamic Search Ads automatically generate and update ads based on website content, saving time on creating and managing individual keyword-based ads.
  • Dynamic Search Ads help capture additional traffic by targeting relevant searches that may not have been covered by traditional keyword targeting.

Question 47. What are some of the ways to increase conversion rates in Google AdWords?

Answer: Multiple methods for increasing conversion rates in Google Ads:

  • Relevant Keywords
  • Compelling Ad Copy
  • Landing Page Optimization
  • Ad Extensions
  • Targeting Optimization
  • Remarketing

Question 48. How can you improve your ad position in Google AdWords?

Answer: To improve your ad position in Google AdWords:

  • Increase Bid
  • Improve Quality Score
  • Ad Extensions
  • Improve Ad Relevance
  • Improve Landing Page Experience

Question 49. What is Keyword Insertion? What are its different types?

Answer: Keyword Insertion is a Google Ads feature allowing marketers to insert the keyword that triggered their ad into the text by dynamically replacing a placeholder with the actual keyword.

Types of Keyword Insertion:

  • Title Case
  • Sentence Case
  • Lower Case

Question 50. What Are the primary characteristics on which the quality score is based?

Answer: Keyword relevance to the search query, landing page experience, expected click-through rate, ad relevance, historical account performance, and the relevance of ad extensions are the primary characteristics on which Quality Score is based in Google Ads.

Question 51. How Do You Define Your Buyer Persona?

Answer: A Buyer Persona is an imaginary visual representation of your ideal customer. They are based on demographic, gender, age, behaviour, motives, preferences, habits, and marital status.


Key Responsibilities of a Google Adwords Specialist

Before going for the Google ads interview, you must be aware of the key responsibilities of the job profile. We have mentioned a few responsibilities of Google ads specialist below,

  • Paid ads management
  • Knowledge of keyword research for search campaigns
  • Copywriting for ad creation
  • Optimize ads for the higher ROI
  • Knowledge of KPIs
  • Basic communication skills to coordinate with the sales team & account manager

How to Prepare Yourself for Google Ads Interview?

Follow these tips to prepare yourself for the Google ads interview.

1) Get Practical Experience of Running Google Ads

Google ad is a practical skill. No matter how much you study questions, if you don’t know have practical experience then you will fail. Many companies started taking practical tests of the candidates so get a practical experience with Google ads.

2) Work as a Free Intern for Few Months

Every company looks for an experienced Google ads specialist. You can join an internship to get a few months of experience. This will add value to your resume and increase the chances of your success.


Resume Building Tips for Google Ads Interview

Here are a few resume-building tips which you must follow. We suggest you focus on both resumes as well as Google ads interview questions. Your resume is your first impression so apply the tips below for better results.

1) Keep it Simple and Clean

Many people do the mistake of adding too much information to their resume. You must keep it simple and to the point. No unnecessary information should be mentioned in the resume.

2) Only Add Relevant Achievements

Many candidates add their sports or dance achievements to their resumes. You should not do this mistake. Only add Google ads or digital marketing-related achievements to your resume.


3 Tips to Answer All Google Ads Interview Questions

Many times we know the answer to a question but we can’t speak due to a lack of confidence or nervousness. Today, we are giving you 5 tips to answer every Google ads interview question. Follow this.

1. Be Confident

If you can’t feel confident from the inside, try to look confident from the outside. This will help you a lot while answering questions. The first thing an interviewer check is your body language.

2. Think Positive

Positive thinking still works. Don’t think negatively about the interview. Imagine yourself giving correct answers to all Google ads interview questions.

3. Focus on the Process

Don’t think of the results too much otherwise, you will have fear during the interview. You can also revise our all Google ads interview questions just before the interview starts.


Conclusion

Here we end our Google ads interview questions and answers guide. If you want to become an expert in Google ads, you can check out our 4 month digital marketing mastery course. It covers everything from interview preparation to running Google ads practically.

We will also update this Google ads interview questions & answers guide regularly so that you can prepare yourself with new questions.

Frequently Asked Google Ads Interview Questions

What is Google Ads?

Google ads is an advertising platform where advertisers manage their paid ad campaigns.

How to crack the Google ads interview?

First, read the all Google ads interview questions. Second, create an attractive Google ads resume. Do these two things to crack the Google ads interview.

How many questions are asked in a Google AdWords Interview?

There is no fixed count. Some interviewers asked dozens of questions whereas some just ask 1 or 2 questions.

Picture of Parmveer Singh Sandhu

Parmveer Singh Sandhu

He is the Founder & Chief Mentor at Quibus Trainings. His story is an inspiration to many millennials. From being a physics teacher to founding two companies was not a piece of cake. Recently, he was awarded ‘Times Power Icon Award of 2022’ from ‘Times of India’ for his quality work in digital marketing training.
Speak To A Counsellor

Kindly fill your details to get a call from our counsellor. Ask your questions or Schedule a personal meeting.