Top 30 Google Analytics Interview Question & Answers

Top 30 Google Analytics Interview Question & Answers

If you are heading for an interview for Google Analytics, we bring 30 most essential and expected Google Analytics interview questions. Read these questions to crack the job interview. These questions are professionally designed by Google analytics experts.

Google Analytics, a free tool provided by Google, is a free online analytics program that measures and reports website traffic. Further, it is a commonly used tool that assists website owners in understanding how users interact with their sites. You can monitor the number of visitors who visit your website, the web pages they visit, and the duration they spend on your page using Google Analytics. 

Further, Google Analytics can also help to monitor the effectiveness of your advertising and marketing activities and to uncover parts of your website that may want improvement.

30 Google Analytics Interview Questions Designed by GA Experts

We have brought to you 30 most asked Google analytics interview questions. If you read all of these questions, your chances of getting selected can increase significantly.

Question 1. What is Google Analytics, and what is its primary function?

Answer: This is the most asked Google analytics interview question.

Google Analytics is a web analytics software used to monitor website traffic. The primary objective of analytics is to analyze site data and make choices to increase site traffic and profitability.

Question 2. What are conversions, and how will you measure them using Google Analytics?

Answer: Conversions occur when any predetermined goals are met, providing a return on investment for the firm. In other terms, a conversion occurs when a user does any desired action on a website. For example, completing the form, make a purchase, etc. We use goals in Analytics to configure conversion tracking.

Question 3. Define session

Answer: In Google Analytics, a session is a collection of interactions collected when visitors visit your website during a particular time frame. A Google Analytics session starts when a user sees a page on your website and expires after 30 minutes of no activity or when that user exits your site.

For instance, if a person visits a site through organic results, it initiates a session; if the same visitor visits the same site via pay-per-click, it initiates a second session.

Question 4. What is KPI in Analytics?

Answer: This is among the most common Google analytics interview questions. KPI is an abbreviation for Key Performance Indicators, and these metrics assist businesses in analyzing their websites per their business objectives. Users, sessions, average time, bounce rate, and conversion rate are examples of KPIs.

Question 5. What are segments in Analytics?

Answer: Segments can help specify the subset of data inside the whole data collection. We may create a category for organic traffic, paid traffic, etc.

Question 6. What is Behavior in Google Analytics?

Answer: User behavior is how they engage with your website or application. It covers how frequently they visit, where they stay, and how long they remain.

Behavior data is valuable because it reveals which areas of your website are most engaging (or least engaging) to users and helps you detect traffic-influencing patterns. By understanding user behaviors, you can successfully make the necessary improvisation. 

Question 7. What is Google Analytics 4?

Answer: Google Analytics 4 is a newer property with reports that vary from those in Universal Analytics properties. Further, this analytics tool allows you to measure the traffic and engagement of your websites and mobile applications.

Question 8. What is the exit rate in Google Analytics?

Answer: Exits are the number of times visitors have departed a website from a single page. A website visitor’s exit page is the last page they viewed before leaving. Here is an example:  A visitor arrives on the homepage of an ecommerce website, then travels to a category page and a product page before leaving. The product page is the exit page. 

Question 9. What is the bounce rate? What is an ideal bounce rate?

Answer: Bounce rate is the percentage of people who depart a website without seeing any additional pages. A higher bounce rate is very undesirable for a website since it indicates that visitors lack interest in the site. The ideal bounce rate is between 26% to 40%. 

Question 10. Define Funnel in Google Analytics

Answer: In Google Analytics, a funnel is a set of web pages (a navigation route) that you expect people to visit to achieve your website’s objectives. It includes a landing page and one or more funnel pages. Websites typically have several actions they want visitors to complete from beginning to end. A funnel may be used to determine where in the purchase process users begin and stop. This allows us to eliminate the obstacles in the conversion process.

Question 11. Define cohort in Google Analytics

Answer: The definition of a cohort is a set of users that share at least one characteristic. Google Analytics cohort analysis enables you to comprehend cohort behavior over time.

For instance, if you send out a mail today, all subscribers who share the same date of acquisition will be grouped in the same cohort. The report will include all information on the activity of the acquired users.

Question 12. What is benchmarking?

Answer: This is a popular Google analytics interview question.

Google Analytics has a valuable function called benchmarking. It compares your website performance to your historical performance and the industry average. It provides information regarding industry trends and allows for comparisons with industry rivals.

Question 13. What is site speed in Google Analytics?

Answer: Google Analytics site speed metric reveals how soon your site loads for user interaction. Further, this is a very useful tool that may help you find the major parts of your website that need upgrading to boost its speed. A poor site performance might significantly impact your search engine ranking.

Question 14. How can you determine where your users appear to come from?

Answer: To determine a page’s traffic source, navigate to Behavior and, after that, Site Content. On that page, users may select to see the traffic of all website pages, a landing page, or an exit page.

Question 15. How do you establish your Google Analytics goal?

Answer: Google Analytics places great importance on goal setting. Further, you must properly configure Google Analytics to deliver data like the number of conversions. To establish a goal, follow the steps below:

  • Go to Admin
  • Go to View > Goal 
  • Add + New Goal
  • Add Your Goal

Question 16. What are page views?

Answer: Pageviews is a Google Analytics indicator that measures the total number of times a page receives views.

Question 17. Which is more Important: the bounce rate or the exit rate?

Answer: Regarding performance indicators, the bounce and exit rates are equally important. However, this varies from page to page and is based on the on-page activity. For instance, pages titled “Thank You” and “Contact Page” will have a high exit rate.

Question 18. Define Google Analytics Map Overlay Report

Answer: The Google Analytics Map Overlay Report offers users a geographical segmentation of their website’s traffic that is created automatically. The report’s first view helps users to identify visitor locations worldwide.

Question 19. What is an Event in Google Analytics?

Answer: An event allows the assessment of a unique user interaction on a website or mobile application. For instance, interactions that may be measured using events are page loading, link clicking, and transaction completion.

Question 20. Define event tracking

Answer: This question is mostly asked in Google analytics interview. Answer given below.

In Google Analytics, event tracking helps monitor a user’s actions on a website. Tracking events is incredibly beneficial since it allows you to observe and identify visitor behavior for your website and company. It helps us to properly analyze traffic flow for particular objectives.

Event tracking helps to collect data on how users engage with a website’s content and which forms of content create a particularly high level of engagement. Event monitoring requires a Google Analytics account, and the events you wish to track must be disclosed using labeling.

Question 21. What are the three main elements of event tracking?

Answer: The three elements of event tracking are as follows:

  • Categories
  • Actions
  • Labels

Question 22. Define Acquisition Report.

Answer: The acquisition report section helps to identify how website users arrive at your page in Google Analytics. They are the specific reports which are used to know more about website traffic, whether they arrive directly on your website or using a search engine, and how marketing campaigns are successful in attracting website users.

Question 23. What is the difference between visits and clicks in Google Analytics?

Answer: Click is defined as an action performed on a particular product or website. The visit is defined as time spent by users on the website.

Question 24. What is Search Depth in Google Analytics?

Answer: It is a metric in Google Analytics that is defined as the average number of website pages viewed by people after a Google search. You can calculate search depth as “Sum of all search_depth across all searches/ (search_transitions+1).”

Question 25. Why are Filters used in Google Analytics?

Answer: Filters in Google Analytics are used to divide the data into small groups. They let you control which info should be included in analytics reports. For example, you can separate internal traffic from displaying inside analytics using ‘filters.’

Question 26. What are Cookies in Google Analytics?

Answer: Cookies are text files that get stored in a website user’s browser when they visit a website. A user visiting a website using a chrome browser on the laptop will have different cookies than a user who visits the same website on the Chrome browser on their computer.

Question 27. How do you define treemaps in Google Analytics?

Answer: Treemaps are visualization that allows the user to highlight the large influence of data. Treemap visualizations made reporting easier, and various reports can easily be managed in google analytics. One of the advantages of treemaps is it allows you to explore the latest trends in your marketing campaign using Google Ads so that you can quickly develop hypotheses about it.

Question 28. Why are Time Lag reports used in Google Analytics?

Answer: Time lag reports in GA help to locate the time lag in-between the first interaction of the user with your website to the time of their final conversion.

Question 29. How to track sales on an e-commerce website using Google Analytics?

Answer: After installing pixels, visit the admin panel of GA. Open “All website data,” where you will find “eCommerce settings.” Click “On” to turn on to track e-Commerce sales. Also, turn on advanced features like eCommerce reporting or related products.

Question 30. Name 10 reports in Google Analytics.

Answer: This is a difficult Google analytics interview question. Generally not asked. The answer is given below.

Here are the 10 reports in Google Analytics.

  1. Traffic acquisition report
  2. Mobile performance report
  3. Keyword analysis report
  4. Content efficiency report
  5. Browser report
  6. Social Media report
  7. Customer Behavior Report
  8. Site Speed Report
  9. New vs. Returning visitors
  10. Mobile Performance Report

Conclusion

We hope these 30 Google Analytics Interview Questions will be helpful for you in your interview. We keep updating regular guides for you to keep you updated. So keep visiting Quibus Trainings website for such more updates.

About Quibus Trainings

Quibus Trainings Institute offers the best Digital Marketing course in Jaipur with 100% placement assistance. The founder of Quibus trainings and the course instructor, Mr. Paramveer Singh has an experience of more than 10 years in this field. He has taught 3000+ students and helped them build a successful careers in Digital Marketing. 

The modules covered in the Digital marketing mastery course are SEO, PPC, Google Analytics, Social Media Marketing, Email Marketing, and Blogging. In addition, you will also receive 10+ certificates from Facebook, Google, Hubspot, etc. So, join our 4-month Digital marketing mastery course and become job ready.

Parmveer Singh Sandhu

Parmveer Singh Sandhu

He is the Founder & Chief Mentor at Quibus Trainings. His story is an inspiration to many millennials. From being a physics teacher to founding two companies was not a piece of cake. Recently, he was awarded ‘Times Power Icon Award of 2022’ from ‘Times of India’ for his quality work in digital marketing training.
Speak To A Counsellor
Kindly fill your details to get a call from our counsellor. Ask your questions or Schedule a personl meeting.
Open chat
Hello
Can we help you?